Blog

Zašto psi čuju bolje od nas?

Da li ste se ikad pitali zašto uši Vašeg ljubimca reaguju na neke zvuke čak i kada ih Vi uopšte ne čujete? Sigurno ste imali situaciju sa svojim psom da kada Vi zavaljeni u fotelji čitate novine, on iznenada izjuri na ulazna vrata i počne da laje kao da mu je najbolji drugar sa druge strane. Tek posle nekoliko minuta tuda prođe Vaš komšija sa svojim psom.

Psi imaju mnogo osetljivije čulo sluha od ljudi, pa tako čuju zvuke na 4 puta većoj razdaljini od nas. Čuju zvuke viših frekvencija od nas, bolje razlikuju zvuke (mogu npr. prepoznati zvuk baš Vašeg automobila) i mogu locirati tačno mesto odakle zvuk dopire.

Zvuk predstavljaju vibracije vazduha. Više tih vibracija u sekundi, zvuk je veće frekvencije, dakle piskaviji je.
Ljudi ne čuju zvuke više od 20.000 Hz, a kako smo stariji, taj gornji limit se polako smanjuje. Zvuk preko tog limita se naziva ultrazvuk koji se u medicini koristi za prikaz unutrašnjih organa.

Psi čuju i zvuke do 50.000 vibracija u sekundi (50.000Hz). Tako mi ne čujemo pištaljku za pse koja emituje zvuk preko 20.000Hz.

Uši psa kontroliše čak 18 mišića dok su ljudske uši ‚‚opremljene‚‚ sa svega 6 i možemo ih neznatno pomerati, ako uopšte i uspemo. Zato psi mogu pomerati svoje uši tako da sprovedu zvuk do unutrašnjeg uva mnogo efikasnije. Kod nekih rasa pasa, uši su takve da prirodno dodatno amplifikuju zvuke. Takođe, ušni kanal kod pasa je značajno duži nego kod nas, a više mišića omogućava da se isti pomera tako da bolje lokalizuje zvuke, preciznije ih odvoji i na većoj razdaljini.

Ako sada mislite da su pseće uši fenomenalne, čekajte da čujete šta uši mačaka mogu. One imaju čak 30 mišića i posebno su ‚‚dizajnirane‚‚ da diferenciraju zvuke. I da, zato mogu da čuju kako otvarate posudu sa njihovom hranom u kuhinji čak i
kada su u tom trenutku čak u dnevnoj sobi.

Naši korisnici
i partneri

Copyright 2022 Alfa d.o.o. | All Rights Reserved | Developed by studiopetrov.com
Copyright 2022 Alfa d.o.o. | All Rights Reserved | Developed by studiopetrov.com