odlucivanje vezano za izbor slusnih aparata

Zabluda: Slušni aparati vraćaju normalan sluh kao što naočari vraćaju vid na 20/20
Istina: Slušni aparati ne vraćaju normalan sluh, ne leče oštećenje sluha već značajno poboljšavaju Vašu sposobnost slušanja i komunikacije uopšte i tako poboljšavaju kvalitet Vašeg života.

Zabluda: Možete uštedeti vreme i novac kupujući slušne aparate preko Interneta, poštom ili van specijalizovanih prodavnica.
Istina: Kada slušni aparat kupujete u specijalizovanoj prodavnici zapravo kupujete celokupnu stručnu pomoć i podršku i sve prateće usluge koje omogućavaju da se odabere adekvatan slušni aparat za Vas kao i da se adekvatno i stručno podesi za Vaše oštećenje sluha i u skladu sa Vašim potrebama. To podrazumeva:

  • Proveru sluha
  • Lekarski pregled (ako je potrebno)
  • Probu slušnog aparata
  • Proveru podešavanja slušnog aparata
  • Uputstva za pravilno rukovanje i održavanje slušnog aparata
  • Naknadna briga i podrška korisniku
  • Usluge servisa
  • Usluge rehabilitacije

Zabluda: Slušni aparat će Vam oštetiti sluh.
Istina: Ako se slušni aparat adekvatno podešava i održava nikako ne može oštetiti Vaš sluh.

Zabluda: Umereno oštećenje sluha nije za slušni aparat.
Istina: Oštećenja sluha i potrebe onih sa oštećenjem sluha su različite. Radeći sa svojim stručnjakom za slušne aparate shvatićete da li Vam je slušni aparat potreban i koliko će poboljšati Vaš sluh.

Zabluda: Nošenje 2 slušna aparata nije potrebno.
Istina: Mi slušamo normalno sa dva uva. To binauralno slušanje nam pomaže da lociramo odakle zvuk dopire, pomaže nam u bučnim situacijama i omogućava nam prirodan kvalitet zvuka. Ljudi koji nose dva aparata mnogo bolje razumeju govor nego oni sa jednim.

Zabluda: Nevidljivi slušni aparati koji se nose u uhu su uvek najbolji za kupiti.
Istina: Ima više stilova slušnih aparata i svi su mala čuda tehnike. Najbolji je onaj slušni aparat koji zadovoljava Vaše oštećenje sluha i potrebe. Ako neko koga znate nosi određeni tip aparata, ne znači da i Vi treba da nosite isti takav jer on može biti potpuno pogrešan izbor za Vas.