Ako ste se pronašli u naslovu onda Vam je sigurno poznato da se stalno otvaraju novi restorani svuda po Srbiji, a posebno u Beogradu. Ali kako izabrati pravo mesto ako imate oštećenje sluha.
Koliko ljudi ima problem sa sluhom?
- Oko 100.000 ljudi u Srbiji ima oštećenje sluha, a oko 30.000 je gluvih
- Sve počev od upale uva pa do dugotrajne izloženosti preglasnoj muzici, buci u saobraćaju ili na radnom mestu može dovesti do oštećenja sluha
- Ono što ljudi slabo znaju da se određena oštećenja sluha mogu sprečiti, ali se ne mogi izlečiti
- Zato je važno redovno kontrolisati sluh i ako je potrebno pozabaviti se lečenjem
- Često oštećenje sluha sprečava ljude da uživaju u životu izbegavajući društvo, izlaske, restorane itd.
Šta ljudi koji imaju oštećen sluh, a opet žele da izađu u neki nov bučan restoran, mogu da urade?
- Pročitaju ocene na internetu
- Sve je više novih restorana koji se rangiraju i po nivou buke, kao jedan od kriterijuma
- ocena ,,preporuka za tih razgovor,,
- Tražite restoran čiji je enterijer dizajniran da apsorbuje zvuke
- Kada tražite restoran, obavezno pogledajte, osim menia, i slike
- Obavezno tražite one koji imaju tepihe, zavese, isprekidane zidove umesto zidova u prozorima. Sve ovo prigušuje zvuke
- Odaberite pravo mesto
- Kada se opredelite za restoran i pravite rezervaciju obavezno tražite sto u uglu ili uz zid
- Zidovi sprečavaju da neželjena buka dođe do Vas ili je delimično prigušuju
- Separe je takođe dobro rešenje ako stolice imaju visoke naslone
- Ako večerate u društvu obavezno dođite prvi kako biste izabrali najbolje mesto prema svojim potrebama kada je sluh u pitanju
- I tehnologija može da pomogne
- Današnji slušni aparati su toliko usavršeni da nude fenomenalna rešenja za ove probleme.
- Zapravo, brojni slušni aparati novije generacije imaju opcije za usmeravanje Vaše pažnje pri slušanju i eliminisanje okolne buke
Šta restorani mogu da preduzmu da olakšaju onima sa oštećenim sluhom?
- Važno je da postanu svesni da je velika verovatnoća da dosta njihovih gostiju ima oštećen sluh
- Mogu odštampati spisak specijaliteta dana da ne bi bilo zabuna
- Restorani vole da imaju stalne goste i osoblje se može potruditi da ih zapamti i prilagodi svoje ponašanje njihovim potrebama kada se uzima porudžbina i sl.