Da li se oštećenje sluha može uporediti sa boravkom u svemiru – znate ono, potpuna tišina?

GRAVITY

Alexi Leonov je bio prvi čovek koji je boravio u bezvazdušnom prostoru koji zovemo svemir. Marta 1965. ovaj sovjetski kosmonaut je u skafanderu prošao kroz vazdušnu komoru svog svemirskog broda i stupio u mrtvu tišinu. Jedina veza sa letelicom je bio konopac dug 5 metara zakačen za njegov skafander koji se za vreme njegove ,,šetnje po svemiru,, toliko proširio da je morao da izduvava vazduh iz njega i jedva se vratio u svoj brod.

Ubrzo posle njega, u junu 1965. Edward White, prvi Amerikanac – ,,šetač u svemiru,,- je isto uradio iz svoje letelice Gemini 4.

Možda ćete biti iznenađeni ali nijedan od njih Vam ne bi rekao da je ,,čuo,, potpunu tišinu. Iako bezvazdušni prostor svemira ne prenosi zvuk, zvuci koji se čuju unutar samog skafandera je razgovor ostalih članoca posade i kontrole leta. Garrett Reisman, bivši NASA astronaut je rekao jednom prilikom:

,,Uglavnom čujete zvuke pumpi i ventilacije za vazduh i vodu u samom odelu. Nije užasno, iritantno ili tome slično, ali nije potpuno tiho pa da se čuje samo sopstveno disanje kao u filmovima,,

Tako i ljudi različito doživljavaju oštećenje sluha. Oni koji imaju tinitus, opisuju ga kao zvonjavu u ušima, šuštanje, zujanje, kuckanje, cvrčanje itd. koje ometa druge zvuke koje zapravo žele da čuju. Oni bez tinitusa ali sa oštećenjem sluha čuju samo delove reči i rečenica, što stvara grozni osećaj izolovanosti.

Popričajte sa svojim najbližima sa oštećenjem sluha da li se osećaju kao da su u svemiru i kako im možete pomoći.

I ako želite još jednom da se podsetite kako je to radio David Bowie, “Space Oddity.”