Blog

Vodimo Vas kroz navikavanje na slušni aparat

Milioni ljudi nosi slušne aparate. Dok se neki na njih naviknu već prvog dana, drugima je potreban period navikavanja.

Kada prvi put stavite slušne aparate budite spremni da:

  • Čujete zvuke koje bez aparata ne čujete kao što su slavine, kucanje sata, koraci, dečji glasovi, smeh, šuštanje vozila u saobraćaju itd.
  • Osećate nešto strano u ili oko uva
  • Čujete zvuk sopstvenog glasa, unutrašnje zvuke kao što je zvuk gutanja, žvakanja itd.
  • Da morate da pričate tiše

Kada prvi put stavimo slušni aparat, odjednom čujemo pregršt zvukova sa svih strana, sve ono što bez aparata ne čujemo i što godinama nismo čuli. Iako je jačina aparata dobro podešena, svi ovi zvuci se mogu mešati i činiti se prejakim jer je naš mozak iste zaboravio i zaboravio kako da ih odvaja po važnosti. Kada smo bolje čuli, mozak je znao da ignoriše pojedine, manje bitne zvuke kao što su zvuk frižidera, klima uređaja, peći itd. Sa slušnim aparatima našem mozgu treba malo vremena da se upozna sa ovakvim pozadinskim zvucima i da nauči da ih ‚‚ignoriše‚‚. Zato se naoružajte strpljenjem, i Vi i Vaši ukućani.

Najbolji pristup za navikavanje je da najpre par dana aparat nosite sat vremena dnevno i u različitim zvučnim okruženjima. Čitajte naglas sami sebi, razgovarajte sa ukućanima, gledajte TV i slušajte tihu muziku. Kada ste spremni da izađete iz kuće noseći svoj novi slušni aparat, neka to na početku budu tiše sredine, kao što je biblioteka, banka i izbegavajte gužvu i bučna mesta.

Polako ali sigurno svet će početi da zvuču ‚‚normalno‚‚ i uravnoteženo. Zapravo, posle par nedelja nošenja slušnog aparata, novi korisnici slušnih aparata na kontrolnom podešavanju istih nam pričaju o zadovoljstvu slušanja ptica, dečjeg smeha, kiše itd. i o tome da sada sve čuju čisto, lepo, da više nisu svesni nebitnih tonova iz okruženja. Na tim kontrolama se i vrše dodatna fina podešavanja na osnovu stečenog iskustva slušanja slušnim aparatima.

Nošenje aparata u uvu

Ako nosite kanalni slušni aparat urađen po Vašoj meri ili zaušni sa silikonskim umetkom po meri trebalo bi da Vam leži u uvu savršeno, ali je svakako potreban period navikavanja od par nedelja kako biste prestali biti svesni samog fizičkog prisustva novog stranog tela u uvu. Ako nosite aparat sa zvučnikom u uvu koji obično ide sa laganim, šupljikavim nastavkom u formi pečurkice ili kišobrančića, navikavanje je mnogo kraće. Mala neprijatnost nije neuobičajena i trebalo bi da nestane u roku od par dana. Ni pod kojim uslovima slušni aparat ne sme stvarati bol.

Zvuk sopstvenog glasa

Prva stvar na koju se navikavate kada stavite slušni aparat po prvi put je zvuk sopstvenog glasa, koji je sada drugačije jačine i boje. Ukućani Vam mogu pomoći da odredite koliko glasno sada pričate, a Vi se morate polako navići i da čujete kada žvaćete, gutate itd.

Vežba, samo vežba

Proces navikavanja može da potraje ali milioni zadovoljnih korisnika slušnih aparata koji su isti prebrodili i ponovo lepo čuju smatraju da sve to vredi truda. Zato zavrnite rukave i naoružajte se strpljenjem i uskoro ćete zavoleti osećaj kada sve ponovo lepo čujete i potpuno zaboravite da uopšte i nosite slušni aparat.

Naši korisnici
i partneri

Copyright 2022 Alfa d.o.o. | All Rights Reserved | Developed by studiopetrov.com
Copyright 2022 Alfa d.o.o. | All Rights Reserved | Developed by studiopetrov.com