Blog

Ujedinjeni protiv zujanja u ušima

Podržavamo #TinnitusWeek, nedelju posvećenu širenju svesti o tinitusu.

Onog trenutka kada osetimo jako zujanje u ušima, oslabljenost sluha, počinjemo da cenimo svaki zvuk, muziku, reč, razgovor…

Zujanje u ušima se može desiti bilo gde u bilo kom trenutku – dok razgovarate telefonom, u toku sastanka na poslu ili dok sedite kod kuće u tišini. Čujete zvuk koji niko drugi osim Vas ne čuje i koji kao da nema svoj izvor. Iako drugi to ne čuju, ne znači da samo Vi imate problem zujanja u ušima. To je tinitus – stanje koje svakodnevno doživljava između 10 i 15% svetske populacije.

Šta je to tinitus?

Tinitus se često opisuje kao zvonjenje, zujanje, kliktanje ili šuštanje između ostalog, u Vašim ušima i koje samo Vi čujete. Tip i jačina tog zvuka varira od osobe do osobe, kao piskav, dubok ton ili varirajuće frekvencije.

Bilo da je zvuk blag ili jak, povremen ili konstantan, tinitus Vam ometa koncentraciju i slušanje onoga što želite.


Uzroci tinitusa

Tinitus se može pojaviti kod svih starosnih grupa i profesija, ali najčešće kod najstarije populacije i zaposlenih izloženih štetnoj buci na radnom mestu.

Mogući uzroci tinitusa:

  • Izloženost glasnoj muzici, buci u fabrikama ili usled pucnja iz vatrenog oružja
  • Kao kontraindikacija lekova
    Povrede ušiju, vrata ili glave
    Starenje
  • Neurološki poremećaji
  • Degeneracija koščica srednjeg uva

Tinitus i oštećenje sluha

Ako imate tinitus, verovatno imate oštećenje sluha; 80-85% ljudi sa tinitusom ima oštećenje sluha.

Zapravo, oštećenje sluha može uticati na zvuk koji ide od uva ka mozgu. Ti signali se vraćaju nazad kao zvuk tinitusa. Iako sam tinitus ne izaziva oštećenje sluha, može ometati slušanje. Zbog toga su slušni aparati dobar instrument za tretiranje problema tinitusa kao i za oštećenje sluha.

Tretman tinitusa

Tinitus može biti frustrirajuć doživljaj skretanjem pažnje sa porodice, prijatelja i svakodnevnih aktivnosti. Nema leka za tinitus ali postoje pristupi adaptiranja na njegovo prisustvo radi postizanja olakšanja.

Zvučna terapija je najbolje rešenje, njom se mozak na neki način reprogramira da tinitus doživljava kao pozadinsku buku na koju ne bi trebalo obraćati pažnju.

Postignite olakšanje od tinitusa uz našu aplikaciju: ReSound Relief™

Zamislite sveću u mračnoj sobi. Zbog velikog kontrasta između sveće i okruženja ona je veoma upadljiva. Ali ista ta sveća se u osvetljenoj sobi potpuno utopi u okruženje i postane jedva primetna. Isto važi za tinitus. Uvođenje drugih zvukova skreće pažnju sa njega i on se utopi u zvučno okruženje.

Postignite olakšanje uz pomoć ReSound Relief aplikacije. Kombinacija zvučne terapije i opuštajućih vežbi Vam pomaže da se fokusirate na važne zvuke.

Naši korisnici
i partneri

Copyright 2022 Alfa d.o.o. | All Rights Reserved | Developed by studiopetrov.com
Copyright 2022 Alfa d.o.o. | All Rights Reserved | Developed by studiopetrov.com