Blog

U vinu je… bolji sluh! Istina?

Već nam je poznato da je vino u umerenim količinama dobro za srce. Sada nam je dostupan i podatak da Francuzi i Italijani, koji uz svaki obrok piju vino, tako nesvesno čuvaju i svoj sluh. Po jednoj studiji iz 2013. otkriveno je da resveratrol – antioksidant koji je prisutan u crvenom vinu i poznat po svom pozitivnom delovanju na usporavanje starenja i u sprečavanju bolesti – može Vas čuvati i od oštećenja sluha.

Naučnici su ispitivali pacove koje su izlagali prekomerno jakoj muzici. Jednoj grupi su davali resveratrol. Rezultati objavljeni u magazinu Otolaryngology su pokazali da se kod one grupe koja nije primala resveratrol pojavilo oštećenje sluha. Takođe, došlo je do pojave ključnih pokazatelja oštećenja sluha, kao što je zapaljenski proces, formiranje slobodnih radikala i oštećenje DNK. Prva grupa koja je primala ovaj antioksidant je imala mnogo manje oštećenje sluha, izmereno kao 90% manje pokazatelja oštećenja sluha u formi zapaljenja i oštećenja DNK.

Veruje se da se ti rezultati mogu primeniti i kod ljudi što je potencijalno veoma značajno zbog činjenice da je u drastičnom porastu broj onih sa oštećenjem sluha u mlađoj populaciji i to od povišenih nivoa buke.

I druge namirnice mogu pozitivno uticati na Vaš sluh:

Riba

za bolji sluhKonzumiranje ribe 2 puta nedeljno može smanjiti rizik od staračkog oštećenja sluha za 42% prema studiji iz 2010. objavljenoj u American Journal of Clinical Nutrition. Riba, posebno losos, sadrži esencijalne masne kiseline koje poboljšavaju cirkulaciju u krvnim sudovima uha.

Jabuke

One sadrže flavonoid kvercetin, antioksidant poznat po svojoj borbi sa slobodnim radikalima toliko štetnim po Vaš sluh.

Obogaćene žitarice

One sadrže cink, mineral koji se može naći u unutrašnjem uhu poznat po tome što ublažava zapaljenske procese. Po jednoj studiji sa Tajvana, cink se može koristiti i za tretiranje posebnog tipa oštećenja sluha, iznenadnog senzorineuralnog oštećenja sluha.

Naši korisnici
i partneri

Copyright 2022 Alfa d.o.o. | All Rights Reserved | Developed by studiopetrov.com
Copyright 2022 Alfa d.o.o. | All Rights Reserved | Developed by studiopetrov.com