Blog

Molim? Slušalice mogu da mi oslabe sluh?

Ljudi slušaju glasnu muziku od kada je muzike. Ali sa najezdom pametnih telefona sa opcijom slušanja muzike preko slušalica/bubica povećava se rizik od oštećenja sluha, pogotovo kod mladih.

Brojke sve govore. Svetska zdravstvena organizacija je 2015. objavila da skoro 50% tinejdžera i mladih između 12-35 godina starosti sluša muziku preko svojih plejera na nebezbednom nivou. To je dovelo do broja mladih sa oštećenjem sluha na najvišem nivou ikada.

Slušalice i bubice emituju max jačinu zvuka od 85-110dB, a svaki zvuk preko 80dB oštećuje sluh u zavisnosti od vremena izloženosti.

Preporučuje se poštovanje pravila 60/60. To znači da ako plejer ima skalu za jačinu od 1-10, neka Vam jačina bude max 6 ili 60% od najjačeg nivoa zvuka. Takođe, slušanje muzike u kontinuitetu ograničite na 60 minuta. Prosto, ako ne možete čuti razgovor koji se dešava oko Vas dok slušate muziku, jačina iste je verovatno prejaka.

 


Kako mi uopšte čujemo?

  1. Zvuk ulazi: školjka prikuplja zvučne talase, vibracije vazduha se prenose na bubnu opnu i slušne koščice u srednjem uhu
  2. Obrada zvuka: vibracije koje dolaze od ovih slušnih koščica stvaraju talasanje tečnosti koja ispunjava kohleu (unutrašnje uho). Kohlea ima jedan deo koji se zove bazilarna membrana obrasla slušnim ćelijama u formi dlačica
  3. Na zvučnom talasu: zvučni talas pomera dlačice koje stvaraju električne impulse
  4. Slušni živac: električni impulsi se preko slušnog nerva prenose do kore velikog mozga koji taj zvuk interpretira

Koje su slušalice bezbednije?

Bolje je koristiti one u formi naušnica jer nisu postavljene direktno u uhu, obložene su i idu preko ušne školjke, dakle udaljenije su od bubne opne i ako imaju prigušenje okolne buke i limitiranje jačine, još su bolje rešenje.

Bubice su bliže bubnoj opni i bolje zatvaraju ušni kanal što je komfornije ali dodatno povećavaju jačinu muzike. Ako se one koriste najbolje je raditi ih po meri sa specijalnim Elacin Music filterom za bezbedno filtriranje zvuka.

Ako ste već oštetili sluh onda imate neke od ovih simptoma:

  • Zvonjenje, grebanje, šuštanje ili zujanje u ušima
  • Razumevanje govora je otežano u bučnoj sredini
  • Zvuk je zaglušen ili Vam se čini da Vam je uvo zapušeno
  • Više pojačavate TV ili radio

Odmorite sluh i za vreme praznika i posle njih!

Naši korisnici
i partneri

Copyright 2022 Alfa d.o.o. | All Rights Reserved | Developed by studiopetrov.com
Copyright 2022 Alfa d.o.o. | All Rights Reserved | Developed by studiopetrov.com