Blog

Kako slušni aparat razume iPhone®?

Mnogi mobilni telefoni na tržištu danas imaju Bluetooth, standard za otvorenu bežičnu komunikaciju koji radi na frenkvenciji od 2.4 GHz. To podrazumeva grupu pravila, protokola za bežičnu komunikaciju. Zbog toga svi uređaji koji poštuju ova pravila, mogu bežično razmenjivati informacije.

Mobilni telefoni mogu bežično prenositi zvuk i/ili podatke do drugih telefona i uređaja, kao što su slušalice, koji takođe imaju Bluetooth. Doskora nije bilo moguće ugraditi Bluetooth čip u slušni aparat, najviše zbog preterane potrošnje energije. Zbog toga je korisnik slušnog aparata morao imati posredni uređaj – strimer – kako bi se povezao sa mobilnim telefonom. Taj strimer zapravo prevede Bluetooth signal telefona u digitalni, bežični signal koji je usklađen sa konkretnom bežičnom tehnologijom slušnog aparata.

Apple, proizvođač iPhone-a, fokusira se na dostupnost svojih uređaja svim drugim uređajima. Zbog toga je razvio sopstveni protokol za prenos zvuka visokog kvaliteta u svojim proizvodima, iPhone, iPad® i iPod touch®, koji takođe radi na 2.4 GHz, ali koji zahteva mnogo manju potrošnju energije nego klasičan Bluetooth. To je omogućilo direktnu komunikaciju sa slušnim aparatima koji imaju svoju 2.4 GHz bežičnu tehnologiju, poput ReSound-a. Zbog toga je postalo moguće da se iPhone i ReSound LiNX razumeju tako što je Apple-ov komunikacioni protokol ugrađen u postojeći bežični protokol koji ima ReSound LiNX slušni aparat.

Na ovaj način, energetski efikasan, visoko kvalitetan, digitalni, stereo zvučni pristup je moguć direktno od iPhone, iPad i iPod touch uređaja do ReSound LiNX aparata. Dodatno, korisnici imaju mogućnost direktnog, bežičnog, stereo telefoniranja, koje se pokazalo kao optimalno za osobe sa oštećenjem sluha. Još jedna dobra funkcija koju Apple ima, a sada je dostupna i korisnicima LiNX-a, je “Live Listen”, kojom iPhone radi i kao odvojeni mikrofon, kupeći govor ili druge bitne zvuke blizu izvora i prenoseći ih direktno i kristalno čisto do korisnika ReSound LiNX slušnog aparata.

S obzirom da je ovaj protokol za prenos zvuka u vlasništvu kompanije Apple, šira primena će zavisiti od toga da li će drugi proizvođači mobilnih telefona razviti sopstvene protokole ili će se pojaviti jedinstveni protokol u industriji mobilnih uređaja za digitalnu bežičnu komunikaciju sa slušnim aparatima. Već danas, ReSound LiNX je Bluetooth Smart uređaj, tj ima ugrađen Bluetooth Smart protokol sa niskom potrošnjom energije. To znači da može da razmenjuje podatke sa Bluetooth Smart Ready uređajima (tablet, pametni telefon, notebook računar) preko ReSound Smart™ aplikacije.

Bluetooth Smart je “energetski efikasna” verzija otvorenog Bluetooth standarda koja je postala posebno popularna kod monitoring uređaja kao što su monitori rada srca i fitnes monitori. Mnogi pametni telefoni su danas Bluetooth Smart Ready uređaji. Kod slušnog aparata ReSound LiNX, Bluetooth Smart je ono što omogućava ReSound Smart™ aplikaciju. Ova aplikacija nije samo daljinski upravljač za slušni aparat, već omogućava i korekcije bas/visokih frekvencija. Dodatno, omogućava da se određena podešavanja slušnog aparata vežu za određenu geografsku lokaciju – pod nazivom “geo-tagging” – kao i “pronađi moj slušni aparat” opciju koja omogućava pronalaženje izgubljenog slušnog aparata. Danas je ReSound Smart aplikacija i za iOS i za Android platformu.

Naši korisnici
i partneri

Copyright 2022 Alfa d.o.o. | All Rights Reserved | Developed by studiopetrov.com
Copyright 2022 Alfa d.o.o. | All Rights Reserved | Developed by studiopetrov.com