Blog

5 muzičara govori o zaštiti sluha

Kako biste se osećali kada ne biste mogli čuti svoju omiljenu muziku? Ili kada bi Vaši omiljeni gitarski rifovi zvučali mutno i ne možete čuti svaki ton zbog konstantnog zujanja/zvonjenja u ušima?

Iako to nije prijatna pomisao, mnogi muzičari i dalje ne koriste čepiće za uši, veoma jednostavan i relativno jeftin način da spreče oštećenje sluha. Tako da ne iznenaduje podatak da oko 60% članova Rock and Roll kuće slavnih ima neko oštećenje sluha.

Ne morate slušati nas, poslušajte šta na tu temu imaju reći Sting ili frontmen gupe Coldplay, Kris Martin.

Plan B

Plan B, poznat i kao Ben Dru, je britanski umetnik, hip hop muzičar, glumac, kompozitor, reditelj i taze tata. To je posebno upečatljivo jer je još uvek u ranim tridesetim. Ali uprkos svom uspehu, njegov sluh je propao – Plan B ima tinitus (zujanje, zvonjavu u ušima) koji opisuje kao veoma jak i piskav.

“Kada se pojavio, pomislio sam da voz prolazi pored moje kuće pošto živim blizu železničke trase“ kaže Plan B.

“Morao sam da odem kod orl specijaliste na pregled jer nisam znao šta je u pitanju i on mi je rekao da je to tinitus.“

Sada nosi specijalne čepiće za uši kada ide na spavanje, ali sada shvata da su godine nastupanja uzele danak i da je njegov problem sa sluhom rezultat brojnih nastupa, izlaganja preglasnoj muzici bez zaštite. “Zato ako slušate dosta muziku, producirate je ili izvodite uživo, uvek nosite čepiće. Niste Supermen i Vaš sluh je bitan!“

Erik Klepton

Erik Klepton je prema magazinu Rolling Stone jedan od najvećih gitarista svih vremena. Nažalost on, kao i većina muzičara, ima tinitus. Iako dosta faktora utiče na pojavu istog, činjenica je da je bio izložen jakim zvucima na koncertima kao i preglasnoj muzici pri snimanju u studiu.

Kao što je i sam rekao:“Za sve sam sam kriv – bio sam neodgovoran i mislio sam da sam neuništiv… iako je bolje u poslednje vreme. Pazite se i nosite čepiće za uši.“

Kris Martin

Kris Martin je britanski pevač i frontmen čuvene grupe Coldplay, osvajača 7 Grammy nagrada. Ono što niste znali je da se već desetak godina bori sa tinitusom.

U jednoj svojoj izjavi je napomenuo “Obično brinemo o svom sluhu tek kada nastupi problem sa istim. Tinitus imam već 10 godina, a otkad sam počeo da štitim svoje uši, nije se pogoršao, da kucnem u drvo. Ali voleo bih da sam o tome mislio na vreme. Sada
svi u bendu koristimo štitnike po meri za filterima ili monitoring slušalice sa odlivcima po meri radi zaštite sluha.“

Kris i svojoj deci daje čepiće za uši radi zaštite od preglasne muzike.

Sting

Sting je osvajač čak 16 Grammy nagrada, imao veoma zapaženu karijeru i kao pojedinac i sa grupom The Police. Pored toga što ima brojne nagrade zbog muzike kojom se bavi, zbog iste ima oštećenje sluha.

Kako bi promovisao problemtiku oštećenja sluha i prevencije kod drugih, Sting je postao i ambasador fondacije Hear the World.

Paul Stanley

On je jedan od osnivača američke hard rok grupe KISS, ali njegovo oštećenje sluha je urođeno jer je rođen sa nepravilno razvijenim spoljnim uhom. Ali pošto je odrastao u muzičkoj porodici, logično je bilo da će i on postati muzičar.

Zbog činjenice da čuje samo na jedno uvo, isto štiti čepićima za uši. Jednom prilikom je izjavio “Ako hoću da slušam preglasnu muziku, samo stavim čepiće ispod slušalica. I dalje mogu da rastopim mozak u kašu, ali da ne istopim svoje uši.“

Naši korisnici
i partneri

Copyright 2022 Alfa d.o.o. | All Rights Reserved | Developed by studiopetrov.com
Copyright 2022 Alfa d.o.o. | All Rights Reserved | Developed by studiopetrov.com